Pilates, silta kehon ja mielen välille.

 

Joseph H. Pilates (1880-1967) kehitti Pilateksen 1900-luvun alussa. Hän oli hyvin intohimoinen liikunnan harrastaja ja vaimonsa tuella loi Pilateksesta suositun liikuntamuodon, jota harrasti ajan suurimmat tanssijatähdet sekä monet muut kuuluisuudet. Kun sana tästä upeasta, kehoa muokkaavasta liikuntamuodosta levisi, halusi moni juuri Pilateksen intohimoiseen oppiin, jota siivitti voimakas auktoriteetti, sekä halu muuttaa suhtautumista liikkumiseen. Oltuaan lapsena heikko ja paljon sairasteleva nuori Pilates ryhtyi päättäväisesti harjoittamaan kehoaan tullakseen vahvaksi. Hän harrasti myös kamppailulajeja, akrobatiaa joiden vaikutteet näkyvät myös Pilates liikkeissä. Pilateksen mukaan terveyden ja hyvän kunnon tavoitteleminen oli suotavaa fyysisistä ja emotionaalisista syistä. ”Mens sana in corpore sano”-oli hänen lempi sanontojaan, joka tarkoittaa ”Terve mieli, terveessä ruumiissa”. Hän levitti sanaa mahdollisuudesta muokata, iästä tai elämäntilanteesta riippumatta, omaa kehoa kestävämmäksi ja nuorekkaammaksi.

 

”Hyvä ryhti on mahdollista saavuttaa vain siten, että koko keho yhtenäisenä mekanismina on täydellisesti hallinnassa”

-Joseph H. Pilates

 

Pilates-harjoitusten tarkoituksena on vahvistaa ja venyttää vartaloa, mutta myös parantaa hengitystä, keskittymiskykyä ja kehon koordinaatioita. Liikkeiden tavoitteena on myös verenkierron tehostaminen, lihasten epätasapainotilojen ja väärien asentotottumuksien korjaaminen.  Pilates-harjoittelu on fyysisesti rankka harjoitus, jossa ollaan koko ajan hyvin sisällä oman kehon tunteessa ja liikkeessä.

 

Klassinen repertuaari on erittäin haastava, 37 liikkeen sarja, jota ennen on hyvä harjoitella ns. pre-pilates liikkeitä. Nämä ennen tehtävät harjoitteet valmistavat kehoa klassisen harjoituksen läpi viemiseen. Tuntini alkaa pre-pilates liikkeiden harjoittamisella ja etenee askel askeleelta klassiseen repertuaariin.

 

Pilatesharjoittelun pääperiaatteet ovat koko ajan mukana harjoittelussa; hallittu hengittäminen, keskustankäyttö, kontrolli, keskittyminen, virtaus ja tarkkuus. Harjoittelu vaatii tarkkaa keskittymistä ja harjoitteen puhdasta suorittamista, jotta saisit siitä parhaimman hyödyn irti. Tämä ei tapahdu ensimmäisellä eikä välttämättä sadannellakaan harjoittelu kerralla.  Se on matka jonka kuljet harjoitus harjoitukselta itsesi kanssa ja harjoittelun myötä nuorekkuus sisälläsi alkaa heijastumaan myös ulkopuolelle. Tämä oli myös herra Pilateksen nuoren olemuksen ja ulkonäön salaisuus, jota hän innolla ja ylpeydellä esitteli muille ihmisille.

 

Pilatesharjoittelun pääperiaatteet:

 

1)Keskittyminen

 

”Keskity liikkeiden tekemiseen oikein jokaisella harjoitus kerralla, koska huolimattomasi tehdyistä harjoituksista ei ole hyötyä”

 

-Joseph H. Pilates

 

Joseph H.Pilates

 

2) Hallinta

 

” Kehonhallinnassa mieli hallitsee lihaksia”

 

-Joseph H. Pilates

 

3) Täsmällisyys ja koordinaatio

 

”Kun liikkeet tehdään oikein ja niistä tulee lähes alitajuinen tapa reagoida, ne heijastuvat tasapainoisuuttena ja ryhdikkyytenä myös jokapäiväisiin toimiin”

 

-Joseph H. Pilates

 

 

4) Lihaksien käyttö yhdessä ja yksittäin

 

”Jokainen lihas osallistuu tasapuolisesti kaikkien muiden lihasten harjoittamiseen”

 

-Joseph H. Pilates

 

5) Tukikeskus

 

”Hyvä ryhti on mahdollista saavuttaa vain siten, että koko keho yhtenäisenä mekanismina on täydellisesti hallinnassa”

 

-Joseph H. Pilates

 

6) Sulavat liikkeet

 

”Kehonhallinnan tarkoituksena on notkistaa vartaloa, suoristaa ryhtiä ja antaa varmuutta, joka heijastaa välittömästi niin kävelytyyliin, harrastuksiin kuin työntekoonkin”

 

-Joseph H. Pilates

 

7) Hengitys

 

”OIkea hengitystekniikka tarkoittaa sitä, että hengität sekä sisään että ulos syvään ja loppuun asti ikäänkuin tietoisesti haluaisit puhaltaa jokaisen pisaran epäpuhdasta ilmaa pois keuhkoistasi -samaan tapaan kuin puristat viimeisenkin vesipisaran rätistä”

 

-Joseph H. Pilates

 

8) Säännöllinen harjoittelu

 

” Säännöllisen harjoittelun myötä kehittyy luonnollinen rytmi”

 

-Joseph H. Pilates

 

Herra Pilates oli omien sanojensa mukaan aikaansa edellä, mikä pitää paikkaansa. Tänä päivänä pitkään pinnalla ollut suorittaminen ja äärimmilleen viety kehonrakennus tuntuu hiljalleen väistyvän terveen rasvaprosentin omaavan kehon myötä. Haastattelussani kysyin, Osteopatiaan erikoistuvalta Samu Tuhkasaarelta; -Onko pinnallisuus vienyt hyvinvoinnilta voiton? Vastaus oli; -Kyllä, aikoja sitten! Vastaus on totta. Kuitenkin haluaisin tuoda nämä kaksi käsitettä lähemmäksi toisiaan. Kuori on lopulta niin väliaikainen, sisus määrittää lopulta kuinka hyvinvoiva keho on 10-vuoden päästä. Mitä teet suurilla silikoneilla jos et pysty niitä lihasten ja luiden voimalla kantamaan? Kaksi suurta palloa, tikun nokassa ei ole kaunis yhtälö. Ruokavaliolla, liikunnalla ja levolla saat aikaan myös ihmeitä, jotka kaunistavat sinua kokonaisvaltaisesti!

 

 

 

 

 

Mel Gibson tietänee, minkä harrastuksen parissa kannattaa aikansa viettää 😉

 

 

 

Pilates auttoi minua löytämään seksuaalisuuteni.

 

Voinko tuntea aikuisessa vartalossani, johon uurteet ovat piirtäneet ne eletyt muistot, olevani seksuaalinen upea nainen? Voinko äitinä päästää irti huolehtijan roolista, ollen intohimoinen kumppani tai sinkkuna tuntea palavaa läheisyydenkaipuuta? Kaivata olla välillä hento nainen miehen käsivarsilla tai olla aloitetta tekevä voimakas feminiinisyyden pesä? Kysymykset raastoivat mieltäni ja helpompaa olisi ollut tunkea ne tunteet sinne pahvilaatikkoon, sulkea kansi ja lukita se ikuisiksi ajoiksi. Suorittaa elämää kyynisyyden varjossa, päivä toisensa jälkeen eteenpäin mutta olisiko se elämää jollaista haluan elää? Ei! Halusin voida ilmentää omaa naiseuttani aidosti, sellaisenaan kuin se minäkin hetkenä on. Ei peittää herkyyttä kovuudella, tunteettomuudella, joka edelleen houkuttelee toisinaan tässä raadollisessakin maailmassa. Edelleen on vaikeus luottaa ihmisiin koska kokemus on osoittanut minulle myös sen, kuinka julma ihminen voi halutessaan olla. Sitä on tehtävä treeniä myös oman pään sisällä, jotta pysyy aivoimena elämälle, uskaltaen yhä uudestaan heittäytyä sen kannateltavaksi. Kohdata omat tunteensa aidosti sekä elää ne tunteet myös näkyväksi.

 

Seksuaalisuus on kuin elävä liekki sisällämme, antaen elämälle oman upean lisämausteensa, jotta mikään ei olisikaan niin itsestään selvää. Tätä elämän suolaa kannattaa myös varjella ja antaa kunnioitusta omalle keholle, painotan, että seksi ja seksuaalisuus ovat kaksi eri asiaa mutta yhdistyessään avaavat oven aivan uudelle tavalle lähestyä kumppania. Rehellisyys sekä tilan antaminen omille tunteille, haluille ja peloille, omaan seksuaalisuuteen liittyen poistaa hiljalleen suorittamisen kierteen, antaen vapauden kokea itsensä täydeksi naiseksi tai mieheksi kaikissa eri persoonallisuuden väreissä. Lantionpohjalihasten aktivoinneilla voit aloittaa sillan rakentamista kohti seksuaalisuuttasi, joka vaikuttaa jokaiselle elämän eri osa-alueille. Pilates aktivoi syviä lantionpohjanlihaksia ja auttaa kehoasi löytämään oman uljaan ryhtisi takaisin. Et halua enää piiloutua, keho sisäänpäin suojeltuna, vaan annat sen voiman kukoistaa sinusta koko maailman ihasteltavaksi!

 

Kun en tuntenut oloani hyväksi itsessäni myös seksuaalinen elämä jäi suorittamisen jalkoihin, aiheuttaen lisää huonoa oloa minäkuvalleni. Suorittaminen vain lisäsi haluttomuutta sekä jännittyneisyyttä lantionpohjaani, joka heijastui epävarmuuden tunteena suhteissa. Minun oli vaikea antaa läheisyyttä, koskettaa tai päästää toinen ihminen lähelle kohti aitoa minua. Tällöin seksuaalisuus ei ole ollut nautittava, ihmimillinen osa elämääni vaan suorite, koska oma sisäinen tuntemus esti läsnäolon hetkessä. Omalla kohdallani uskon tunteiden olevan häpeä sekä pelko. Tämä mystinen seksuaalisuuden voima näkyy terveenä itsetuntona, joka elää vahvasti henkisen kasvun sekä elämäntilanteen mukana.

 

Yleisimpiin syöpäsairauksiin kuuluu rinta-, kohdunkaulansyöpä ja miehillä eturauhassyöpä. Tämä saattaa kertoa viitteitä siitä, kuinka seksuaalisuus on vielä tabu koko maailmassa. Näissä erogeenisissä alueissa on monesti eniten tuskaa, häpeää sekä epävarmuutta, voiko se luoda myös alttiutta syöpäsairauksille? Tullessamme syvästi haavoitetuksi, on se erittäin intiimi kokemus, joka saattaa tuntua jopa fyysisenä pistona sydämessä. Tunne lamaannuttaa ja aiheuttaa särön myös meidän seksuualiseen identiteettiin, enkö tullut rakastetuksi näin? Sitten pala palalta kootaan itsetunto takaisin, jotta pystymme jatkamaan elämässä eheänä eteenpäin. Otetaan uudelleen se riski ja päästetään toinen ihminen lähemmäksi itseä ja hyväksytään tuo mystinen vetovoima jälleen osaksi elämää. Itsensä kokoaminen on itselle tuttu tunne, että välillä on käynyt mielessä saako itsestään ehjää enää. On saanut ja on myös tärkeää hyväksyä nämä tunteet osana inhimillisyyttä ja antaa surulle aikansa.

 

 

WHO:n määrittelee (Maailman terveysjärjestö WHO, World Health Organization) seksuaalisuuden keskeisenä identiteetin osana koko ihmisen elämän ajan. Siihen kuuluu sukupuoli, sukupuolinen identiteetti ja roolit, seksuaalinen suuntautuminen, eroottisuus, ilo, läheisyys ja lisääntyminen. Seksuaalisuutta koetaan ja ilmaistaan ajatuksissa, fantasioissa, toiveissa, uskomuksissa, asenteissa, arvoissa, käyttäytymisessä rooleissa ja ihmissuhteissa. lähde http://www.who.int/en/

 

Kuva https://hidastaelamaa.fi/2015/08/saako-seksuaalisuudesta-puhua/ Aaro Löf kirjoittaa upean tekstin miehen seksuaalisuuden haasteista.

 

 

 

Opi tuntemaan kehosi flow!

 

Pilates lajina on silta oman kehosi ja mielesi välille. Opit olemaan hengityksen avulla läsnä hetkessä, antaen ”Flown” kuljettaa liiikkeestä toiseen, tarkkaillen herkästi kehon tuntemusta. Jokainen liike pyritään tekemään hallitusti oikein niin, että syvät lihakset ovat aktiivisesti mukana. Meidän kehomme ei kuitenkaan ole joka päivä samanlainen. Jokaiselle tulee stressaavia elämänvaiheita, jolloin vartalo tuntuu kiristyneeltä ja aineenvaihdunta jumittaa. Tämän tunteen voi myös lempeästi hyväksyä ja ehkäpä lisätä harjoituskertoja. Unohtaa suorittamisen moodi ja keskittyä sen sijaan rakastavaan liikkeeseen.

 

Olisi upeaa jos hyväksyisit itsesi juuri sellaisena kuin tänään olet! Kukoistaa nyt, korostaen hyviä puolia itsessä ja luvata huolehtia itsestäsi paremmin. Olla sellainen kuin olet, välittämättä kauneusihanteista tai muiden mielipiteistä. Vähän nauraa välissä itselleen, olla vapautunut ja elossa!

 

Tätä kohti!

 

Rakkaudella <3

 

-J