Omat asiakkaani ovat saaneet tutustua DryNeedlingiin (Kuivaneulaus) jo useampien kuukausien ajan. Hoidon vaste on rehellisesti yllättänyt minut itsenikin, vaikka en koulutukseen olisi lähtenyt jos ei oma kokemukseni olisi puhunut hoitomuodon puolesta. Muutama fakta on tullut selväksi ; DN toimii ja hoitovaste on jopa pidempi kuin normaalilla manuaalisella hierontahoidolla! Kysymyksiä on tullut paljon ja tämä blogipostaus toivottavasti selventää ajatuksiasi tarjoamastani palvelusta.

Selvennän myös tätäkin seikkaa, että kyseistä hoitoa ei voi antaa kuka vain! DN- pistokoulutukseen ei pääse ellei ole Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattihenkilö, minut siis löytää Valviran rekisteristä. Toinen seikka on, että koulutuksen hinta lipuu 1000-1500e, joten hinnankorotus on 2019 vuonna tiedossa! Nyt siis vielä kokeilemaan vanhoilla hinnoilla. Hierontahoito sisältää asiakkaan toiveesta kuivaneulauksen hierontahoidon tukitoimena, jos hoidolle ei estettä (lista kontraindikaatioista blogitekstin päätteeksi).

Tavoite on aina sama; Saada mahdollisimman hyvä hyötysuhde asiakkaalle, käytettävän ajan tiimoilta – Se on aina ykkösasia!

Mitä?

Dry needling (DN) eli kuivaneulaus on länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktioneuloilla tehtävää hoitoa. Nimensä mukaisesti kehon sisään ei injektoida mitään, vaan hoito perustuu pelkästään neulan aikaansaamaan vaikutukseen. Neuloina käytetään ohuita, steriilejä suojakaasuun pakattuja kertakäyttöneuloja. Neuloja löytyy erikokoisia ja eripituisia, niillä hoidetaan kehoa syvistä lihaksista pinnallisiin mm. piriformis, trapetzius, levator scapulae jne.

DryNeedling-hoidossa käsitellään pehmytkudoksessa (myofaskia) sijaitsevia triggerpisteitä. Pinnallisempaa neuloitusta käytetään hoidettaessa esimerkiksi nivelalueen oireita ja heijastekivun alueita. DN-hoito stimuloi immuunijärjestelmää paikallisesti ja laukaisee kehon omia paranemisprosesseja. Hoito poikkeaa kiinalaisesta akupunktiosta siten, että akupunktiossa hoidetaan meridiaaneilla eli energiakanavilla olevia akupisteitä kiinalaisen lääketieteen mukaisesti. Dry needling ei siis ole akupunktiohoitoa. Tosin omassa hoidossani saatan huomioida myös tämän seikan, koska kiinassa on otettu keho-mieli yhteys jo tuhansia vuosia huomioon. Keho otetaan huomioon kokonaisuutena, ja ruokavalio puhtaasti lääkkeenä. Me länsimaalaiset olemme havahtuneet tähän vasta viime vuosina.

30mm akupunktioneula

0,3mm paksuinen neula

Dry needling on saanut alkunsa jo 1940-luvulla, joten mistään kovin uudesta menetelmästä ei ole kyse. Sitä on tutkittu ja käytetty pitkään ja se onkin maailmanlaajuisesti hyväksytty yhdeksi kivunhoitomenetelmäksi. Ensimmäiset Suomessa koulutetut Dry needling-hoitajat valmistuivat joulukuussa 2017.

Mikä on Triggerpiste?

Trigger-pisteet ovat herkkiä tai kipeitä pisteitä lihaksessa, jotka tuntuvat pinnallisissa lihaksissa kireinä juosteina tai hernemäisinä pisteinä. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa olevia lihassyitä. Tämä lyhentynyt tila estää lihasta toimimasta sille ominaisella tavalla heikentämällä sen aineenvaihduntaa paikallisesti.

Trigger-pisteet aktivoituvat yleensä toistuvan rasituksen, stressin tai kohonneen verenpaineen aiheuttamana tai esimerkiksi happamoituneen kehon muodostamana. Myös kroonisesta kivusta kärsiville kehittyy TrP:itä. Trigger-pisteille on tyypillistä heijastekipu. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidettava piste voi sijaita yllättävän kaukana varsinaisesta kipualueesta.

Trigger piste

Lyhentyneessä tilassa olevia lihassarkomeereja, jotka voidaan tuntea ihon läpi kireänä lihasjuosteena

Miten?

DryNeedling-käsittelyssä etsitään ensin sormin tunnustelemalla kireä lihasjuoste ja trigger-piste johon neula laitetaan. DN-hoidolla voidaan käsitellä tehokkaasti myös lihaksia jotka ovat syvällä pinnallisten lihaskerrosten alla. Syvempien lihasten kohdalla määritetään tarkasti kehon anatomiset rakenteet, kuten hermojen ja verisuonten kulkureitit. Kun neula on asetettu paikoilleen saattaa tuntua hetkellistä paineen tunnetta ja joskus myös paikallinen lihasnykäys. Lihaksen supistuminen aiheuttaa lihasnykäyksen neulan osuessa herkistyneeseen Trp:een. Neulalla voidaan tehdä dynaamista eli edestakaista liikettä, jolloin herkistyminen vähentyy ja lopulta poistuu kokonaan. Tällöin paikallinen kipu sekä heijastekipu häviää ja käsitellyn lihaksen toiminta palautuu ennalleen. Hoito voidaan turvallisesti tehdä lähes kaikille kehon alueille. Käsittelyn yleinen sivuvaikutus on ohimenevä arkuus neulatulla alueella.

Miksi ja mihin ?

Tyypillisiä hoidettavia alueita ovat ylä- ja alaraajat, rintalihakset, selän, hartian ja niskan seutu sekä kasvojen alueella purentalihakset. Tyypillisiä hoidettavia vaivoja ovat muun muassa hartia- ja selkäkivut, migreeni, tenniskyynärpää, penikkatauti ja muut lihasperäiset kiputilat sekä nivelsäryt. Hoitomuoto soveltuu erinomaisesti myös urheilijoille!

Hoidon jälkeen?

Hoidon jälkeen hoidetulla alueella saattaa esiintyä paineentunnetta tai aaltomaista tuntemusta mikä voi kestää 1-4vrk. Tämä on kuitenkin normaali reaktio, joka laantuu pois ja lihas rentoutuu. Mustelmia tai pientä verenvuotoa saattaa neulan poistamisen jälkeen ilmentyä. Hoito on suht kivuton, riippuen lihaksen kireydestä sekä asiakkaan kipukynnyksestä. Teho on 90% oman kokemukseni mukaan välitön.

Kontraidikaatiot:

neulakammo

tulehdus

lymfaattinen turvotus, kasvanut infektio riski

akuutti vamma/vaiva

Suhteelliset kontraindikaatiot.

Harkitsen näissä tapauksissa hoidon aloittamista yksilöllisesti, huomioiden asiakkaan terveydentilan. Hoitopäätös tehdään aina yhdessä asiakkaan kanssa!

Verenohennus lääkitys

immuunijärjestelmän vahingoittuminen, syöpä, hiv yms.

verisuonisairaudet

diabetes

raskaus

alle 18v. ikä , en hoida ilman vanhemman suostumusta. Alle 16v. en ollenkaan.

osteoporoosi

psyykkiset sairaudet

erilaiset lääkitykset, voivat turruttaa kehon aistimuksia.

lähde www.dryneedling.fi